ZIARUL "GORJEANUL" DIN 08.06.2010
Sergiu Cioiu, invitat de onoare la festivalul de folk de la Târgu-Jiu
Marţi, 08 Iunie 2010 , Vizualizari : 56
Interpretul român Sergiu Cioiu, stabilit de mai mulţi ani în Canada, şi-ar putea sărbători cel de-a şaptelea deceniu de viaţă la Târgu-Jiu. Pentru că, de-a lungul vieţii, a dat voce unor frumoase cântece, trei dintre ele fiind dedicate operelor brâncuşiene din oraşul de pe Jii, acesta va fi invitat de onoare la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”.
Festivalul cu pricina se desfăşoară, anual, la Târgu-Jiu, în luna august. Organizat de Şcoala Populară de Artă (ŞPA), a avut, de-a lungul anilor, invitaţi de mare valoare care au susţinut recitaluri. Potrivit lui Viorel Gârbaciu, directorul ŞPA, Sergiu Cioiu se va număra, din acest an, printre ei. “Am îmbrăţişat o idee a lui Ion Alecsoiu, târgujian, corespondent al ziarului <
Cântece despre operele brâncuşiene
Pornind de la faptul că interpretul a cântat şi trei compoziţii semnate de Alexandru Mandy, despre fiecare dintre cele trei opere brâncuşiene aflate la Târgu-Jiu, directorul Şcolii Populare doreşte ca acesta să concerteze în cadrul festivalului de folk.
“Un excelent chansonetist a interpretat trei compoziţii ale unui autor, textier şi compositor, Alexandru Mandy. Împreună, cei doi au realizat trei cântece de mare sensibilitate, având ca temă fiecare câte un element al trilogiei brâncuşiene, masa, poarta şi coloana. Am hotărât să încercăm realizarea unui proiect care ar consta, în primul rand, la aducerea la Târgu-Jiu a lui Sergiu Cioiu, care acum este stabilit în Canada”, a mai declarat Gârbaciu. Totul depinde de eventualele sponsorizări pentru plătire drumului, destul de costisitor.
Cunoscut în anii 60
Sergiu Cioiu este un cântăreţ şi compozitor român care, de-a lungul carierei sale artistice, a atins mai multe genuri de muzică printre care jazz, swing, folk şi chanson. Este, de altfel, unul dintre cei mai cunoscuţi chansonetişti ai anilor 70-80. În România, Sergiu Cioiu a devenit cunoscut în anii 60 ca interpret unic al unor compoziţii semnate de autori totali, ca Alexandru Mandy, sau chiar a unor cântece scrise pe versurile unor poeţi cunoscuţi, cum este Marin Sorescu.
Dorina Cioplea
Din păcate "austeritatea băsisto-bocistă" nu mai face posibilă participarea domnului Sergiu Cioiu la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă, "Poarta Sărutului" de la Târgu Jiu. Piesele pot fi ascultate pe următoarele site-uri: www.poartasarutului.cabanova.ro www.masatacerii.cabanova.ro şi www.coloanainfinitului.cabanova.ro
RăspundețiȘtergereAm postat pe blogul domnului primar al municipiului Tg.Jiu, dr. ing. Florin Carciumaru, un comentariu:
RăspundețiȘtergereIon Alecsoiu spune:
august 25, 2010 la 1:19 pm
Domnule primar,
Descoperind cu incantare promptitudinea cu care raspundeti cetatenilor orasului la problemele lor sociale, va rog sa-mi permiteti sa va reamintesc ca in luna august 2009, ziua 18, cu nr. 33664, am inaintat propunerea privind initierea unui proiect de hotarare in Consiliul Municipal, pentru ca o strada a orasului nostru sa poarte numele “Compozitor Alexandru Mandy” in semn de pretuire pentru cel care a scris minunatele piese muzicale despre operele lui Brancusi din municipiul nostru. In acelasi document va rugam, ca domnul Sergiu Cioiu, interpretul pieselor, sa devina cetatean de onoare al municipiului nostru. Ambele propuneri sunt justificate in documentele atasate, domnul Sergiu Cioiu fiind un prieten al orasului nostru si un bun cunoscator al lui, lucru care poate fi confirmat si de domnul director al Scolii Populare de Arta, Viorel Garbaciu. Domnul Sergiu Cioiu traieste in Canada la Ottawa, si a pus la dispozitia noastra, a cetatenilor municipiului cele trei piese muzicale. Pe 7 octombrie a.c. implineste 70 de ani. Tot atunci se implinesc si 5 ani de la trecerea in eternitate a compozitorului Al. Many.
Pentru ca frumoasele cantece sa devina cat mai cunoscute in randul cetatenilor orasului nostru, am construit 3 site-uri muzicale publicate deja pe internet: http://www.poartasarutului.cabanova.ro , http://www.coloanainfinitului.cabanova.ro , http://www.masatacerii.cabanova.ro .
Cred ca prin gesturi de recunostiinta fata de marii artisti ai Romaniei, care in munca lor au realizat ceva pentru orasul nostru, vor fi sesibilizate institutiile de cultura ale statului, Uniunea Compozitorilor, Asociatii si Organizatii culturale din strainatate, posibili investitori in domeniul artei si divertismentului, ONG-uri, pentru ca orice s-ar face, orice s-ar spune, viitorul municipiului nostru nu poate fi decat unul… cultural, cum spune un mare arhitect roman din diaspora.
Am convingerea domnule primar, ca veti lua cele mai bune decizii in aceasta problema, care va fi mediatizata si sustinuta de presa romaneasca din diaspora.
Cu deosebita stima, Ion Alecsoiu, editor Romania, ziarul GANDACUL DE COLORADO, ziar al romanilor de pretutindeni
Florin Carciumaru spune:
august 27, 2010 la 10:36 am
Domnule Alecsoiu, stiu despre propunerile dumneavoastra, dar deocamdata, din cauza crizei, nu mai organizam evenimente culturale la anvergura la care o faceam in urma cu cativa ani. Stiu si de telentul domnului Cioiu si il felicit si totodata ii multumesc pentru piese, dar noi nu le putem difuza pana cand nu ne da in scris, cu acte in regula, dreptul de a le utiliza. In ceea ce priveste conferirea titlului de cetatean de onoare, vom vedea anul viitor, si tinem cont si de propunerea de denumire a strazii. Studiem asadar propunerile dumneavoastra si vedem ce vom putea rezolva. O zi buna!