ZIARUL "GORJEANUL" DIN 08.06.2010
Sergiu Cioiu, invitat de onoare la festivalul de folk de la Târgu-Jiu
Marţi, 08 Iunie 2010 , Vizualizari : 56
Interpretul român Sergiu Cioiu, stabilit de mai mulţi ani în Canada, şi-ar putea sărbători cel de-a şaptelea deceniu de viaţă la Târgu-Jiu. Pentru că, de-a lungul vieţii, a dat voce unor frumoase cântece, trei dintre ele fiind dedicate operelor brâncuşiene din oraşul de pe Jii, acesta va fi invitat de onoare la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”.
Festivalul cu pricina se desfăşoară, anual, la Târgu-Jiu, în luna august. Organizat de Şcoala Populară de Artă (ŞPA), a avut, de-a lungul anilor, invitaţi de mare valoare care au susţinut recitaluri. Potrivit lui Viorel Gârbaciu, directorul ŞPA, Sergiu Cioiu se va număra, din acest an, printre ei. “Am îmbrăţişat o idee a lui Ion Alecsoiu, târgujian, corespondent al ziarului <
Cântece despre operele brâncuşiene
Pornind de la faptul că interpretul a cântat şi trei compoziţii semnate de Alexandru Mandy, despre fiecare dintre cele trei opere brâncuşiene aflate la Târgu-Jiu, directorul Şcolii Populare doreşte ca acesta să concerteze în cadrul festivalului de folk.
“Un excelent chansonetist a interpretat trei compoziţii ale unui autor, textier şi compositor, Alexandru Mandy. Împreună, cei doi au realizat trei cântece de mare sensibilitate, având ca temă fiecare câte un element al trilogiei brâncuşiene, masa, poarta şi coloana. Am hotărât să încercăm realizarea unui proiect care ar consta, în primul rand, la aducerea la Târgu-Jiu a lui Sergiu Cioiu, care acum este stabilit în Canada”, a mai declarat Gârbaciu. Totul depinde de eventualele sponsorizări pentru plătire drumului, destul de costisitor.
Cunoscut în anii 60
Sergiu Cioiu este un cântăreţ şi compozitor român care, de-a lungul carierei sale artistice, a atins mai multe genuri de muzică printre care jazz, swing, folk şi chanson. Este, de altfel, unul dintre cei mai cunoscuţi chansonetişti ai anilor 70-80. În România, Sergiu Cioiu a devenit cunoscut în anii 60 ca interpret unic al unor compoziţii semnate de autori totali, ca Alexandru Mandy, sau chiar a unor cântece scrise pe versurile unor poeţi cunoscuţi, cum este Marin Sorescu.
Dorina Cioplea